Alarmopvolging en meldkamer
80
page-template-default,page,page-id-80,bridge-core-2.7.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-25.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive

Alarmopvolging en meldkamer

Een meldkamer ontvangt alle meldingen die te maken hebben met een alarm of een storing van het alarmsysteem. Zodra er een melding binnenkomt bekijkt de centralist wat er aan de hand is en wie er ingeschakeld moet worden. De medewerkers van de meldkamer nemen indien nodig direct telefonisch contact op met de contactpersonen (sleutelhouders) van het alarmsysteem en kunnen gelijk de hulpdiensten inschakelen als er sprake is van een overval, inbraak of brand.

Meldkamers die zich bezighouden met het verwerken van meldingen afkomstig van alarmsystemen worden ook wel particuliere alarmcentrales (PAC) genoemd. Dit om verwarring te voorkomen, omdat de hulpdiensten zoals de politie en brandweer ook een meldkamer hebben, welke bereikbaar is na het bellen van noodnummer 112.

Bij een melding neemt de alarmcentrale altijd contact op met de contactpersonen van het alarmsysteem. In eerste instantie door ze te bellen, maar bij bepaalde terugkerende storingen wordt dit gemeld via sms. Bij een alarmmelding worden de contactpersonen gebeld in de volgorde waarin zij bekend zijn bij de meldkamer. Als de contactpersonen niet gelijk bereikbaar zijn wordt de voicemail ingesproken en probeert de centralist u later opnieuw te bereiken. Wanneer er sprake is van een geverifieerde melding bellen wij, indien nodig, ook de politie als er niemand bereikbaar is. De ervaring leert dat het zeer regelmatig voorkomt dat er (vooral ’s nachts) niet wordt opgenomen, zelfs niet wanneer er meerdere personen worden gebeld.

Bij overvalmeldingen wordt direct de politie gebeld. Wettelijk is het niet toegestaan dat in alle gevallen de hulpdiensten gewaarschuwd mogen worden. Dat heeft te maken met de vele gevallen waarin er sprake is van een onterechte melding. Een onterechte melding kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld het te laat uitschakelen van het alarm.